Familie Knor en familie Bloem,
een musical over bijen.
Een voorbeeld om muziek te betrekken in projectonderwijs:
Met kinderen uit de eerste graad (6 à 7-jarigen) deden we een project over ‘bijen’. Met alles erop en eraan: bezoek aan een imker, aan een bijentuin, opzoekingen allerhande, teksten schrijven, tekeningen en schetsen maken,… En toen… besloten we om er een musical van te maken. De kinderen fantaseerden erop los, om er een leuke verhaallijn van te maken, ik zorgde ondertussen voor wat afwerking en muzikale ondersteuning, ouders kwamen helpen met kostuums en decor, en in geen tijd stond de musical ‘Familie Knor en familie Bloem’ er. En nu, een paar jaar na de uitvoering, zingen kinderen het hele verhaal nog steeds vrolijk na. Een bewijs dat je iets heel goed onthoudt, als je ’t zingt.
Hieronder de 12 liedjes van de bijenmusical. Allemaal makkelijk te begeleiden op gitaar, ukelele,… en allemaal makkelijke meezingers voor oudste kleuters en eerste graadskinderen. In ‘t heel kort staat het verhaal erbij geschreven.
Wil je deze musical ook uitvoeren (‘bijen’ is een geliefd projectonderwerp, in vele scholen), dan bedenk je natuurlijk zelf de scenische uitvoering erbij, verander de liedjes naar hartenlust, schrijf stroofjes bij, laat vooral jouw creativiteit en die van de kinderen de vrije loop. Deze liedjes zijn slechts een aanzet om zelf aan de slag te gaan.
De kinderen bedachten een verhaal over twee bijenfamilies: de ene (familie Bloem) is gezond en wel, er is een overdaad aan bloemen, dus ook aan nectar.
De andere familie (familie Knor) zit in de problemen: te weinig bloemen, dus hebben deze bijtjes erge honger. In de eerste twee liedjes worden de families voorgesteld.
I'm a title
En natuurlijk hebben beide families ook hun bijenkoningin. De ene, koningin Bloem, een ‘sjieke madam’, doet de hele dag niets anders dan eitjes leggen.
Koningin Knor, die vindt de energie niet meer om gezonde eitjes te leggen.
Bij de imker leerden we dat bijen, door een ingewikkelde choreografie, laten zien aan de andere bijen, waar de lekkerste bloemen zich bevinden. Een bijendans dus, waarna ze in het bijenrestaurant verwelkomd worden door de bijenkok.
We leerden ook dat er met de darren, de mannetjesbijen dus, niet veel aan te vangen valt: zo lui als de pest…
Maar dat laten die vlijtige werksters zich niet zomaar zeggen!
Ondertussen zijn die arme bijen van de familie Knor naarstig op zoek naar eten…
Ze komen onderweg een aankondiging tegen van het vlooiencircus. Allen daarheen.
Het was een formidabele voorstelling.
De circusdirecteur heeft zo’n prachtige bloem op zijn vest. Daar lust iedereen wel wat van.
Want na zo’n schitterende circusvoorstelling hebben alle bijen natuurlijk reuzehonger.
En hoe eindigt zo’n spannend verhaal? Alle bijen zingen en dansen, natuurlijk. Alle bijtjes blij.